
When does state law require a pool barrier?
California's Swimming Pool Safety Act applies when a building permit is issued to build a new pool or spa, or to remodel one at a private single-family home. The pool must then have at least two of seven drowning prevention features listed in Health and Safety Code Section 115922. An enclosure that isolates the pool from the house is one of the seven.
What specs must the enclosure meet?
- 60 inches tall at minimum.
- No more than 2 inches of clearance from the ground to the bottom.
- No opening a 4-inch sphere could pass through.
- Gates that swing away from the pool, close on their own and self-latch, with the latch at least 60 inches up.
- No handholds or footholds on the outside that a young child could climb.
Does Santa Clara add rules?
Santa Clara's zoning code requires pools and spas to be enclosed in line with the Building Code, and says fencing around the immediate pool area should not be taller than the Building Code requires. The barrier is reviewed as part of the pool permit.
Which fence types work?
Powder-coated aluminum with narrow picket spacing is our usual recommendation: it meets the spacing rule, keeps the pool in view and never rusts. Smooth-faced vinyl also works. Horizontal slats do not, because the rails can be climbed.
Want the full rundown?
Read what the pool fence rules are in Santa Clara. This page is general information, not legal advice; your pool's approved plans control.