Usually not for a standard home fence. Santa Clara requires Architectural Review for new fences, but fences on R1-6L, R1-8L and R2 parcels are exempt when they meet the height and measurement rules in Chapter 18.34. Fences in other zones, over the limits or along a major four-lane road need review. Pool barriers and tall retaining walls are handled through building permits.
Updated October 2026
What is Architectural Review?
It is the City of Santa Clara's design review process, set out in Chapter 18.120 of the zoning code. Section 18.34.020 says new fences, walls, hedges and screens need it unless an exemption applies.
Who is exempt?
Fences, walls and screens on parcels zoned R1-6L, R1-8L or R2 are exempt from Architectural Review if they follow the code's height and measurement rules. Most single-family neighborhoods in Santa Clara fall into those zones, but check your parcel's zoning to be sure.
When will I need review or a permit?
- Other zones. Multifamily, commercial, industrial and mixed-use parcels do not get the residential exemption.
- Major roads. Rear-yard fences along a major thoroughfare with four or more traffic lanes may be up to 8 feet, but need Architectural Review.
- Pool barriers. These are reviewed with the pool's building permit.
- Retaining walls. The fence code limits retaining walls to 3 feet with a fence above, and taller walls on steep grades need the Director's approval. Retaining walls can also need a building permit.
- Electrical work. Automatic gates and lighting can need an electrical permit.
What about a building permit for the fence itself?
The base California Building Code exempts fences not over 7 feet high from a building permit. Santa Clara's residential limit of 6 feet plus 1 foot of lattice sits within that, but local amendments can change the details, so confirm with the city's Building Division for anything unusual, such as masonry walls.
When does the answer change?
It depends on your zoning, the fence height, where it sits on the lot and what it is attached to. A 6-foot wood fence in a single-family back yard usually needs no review. The same fence along an expressway, or on a duplex lot zoned differently, may.
Can a fence go in the public right-of-way?
No, not without City Council approval. The city's residential fence handout notes that the first 3 to 5 feet behind the sidewalk is generally public right-of-way, so the fence may need to sit farther back than you expect. Confirm property lines before you build.
What if I live in a neighboring city?
San Jose, Sunnyvale, Cupertino and Campbell each have their own rules. We check them for your address.
Sources
City of Santa Clara Zoning Code, Chapter 18.34 (Fences, Walls, Hedges, and Screens), Sections 18.34.020 and 18.34.050; City of Santa Clara, "Residential Fences" handout (RB06, revised March 2024) (santaclaraca.gov); 2022 California Building Code Section 105.2, item 2. Checked October 2026. General information, not legal advice; confirm with the City of Santa Clara Planning and Building Divisions.